Cristian Fulaș, renumit scriitor român, a fost invitat special, pe 14 martie 2025, la Foire du livre de Bruxelles/Târgul de carte de la Bruxelles, unde a participat la un eveniment organizat de Institutul Cultural Român prin Institutul Cultural Român Bruxelles, prezent, de altfel, pentru al doilea an consecutiv, cu un stand de cărți din România și Rep. Moldova, în cadrul târgului. Evenimentul a avut loc în Piața Europei din cadrul Centrului internațional de expoziții Tour & Taxis, în contextul celei de-a 54-a ediții a Târgului, desfășurată sub tema “A trăi prin lume”.
Cristian Fulaș a prezentat cu această ocazie ultimul său roman, “Specii”, publicat în 2023 la editura Polirom. De asemenea, a fost subliniată lansarea traducerii în franceză a romanului, “La Pire Espèce”, ce a apărut în aceeași lună la editura La Peuplade, prin efortul traducătorilor Florica și J-L Courriol.
În timpul evenimentului, Cristian Fulaș a dialogat cu Janis Jonevs din Letonia, laureat al Premiului UE pentru Literatură, aducând o perspectivă comună asupra literaturii europene actuale. Discuția a fost moderată de Aurélie Bontout-Roche, o personalitate cunoscută în lumea literară ca editoare și membră a Juriului Premiului UE pentru Literatură.
Cristian Fulaș este un scriitor român cunoscut pentru contribuțiile sale la literatura contemporană, abordând adesea teme profunde și complexe în lucrările sale. De asemenea, este cunoscut pentru activitatea sa de traducător și editor.
Născut pe 30 decembrie 1978, Fulaș și-a făcut un nume prin proza sa care explorează adesea aspecte delicate ale condiției umane. A debutat în 2015 cu romanul “Fâșii de rușine”, care a primit aprecierea criticilor pentru stilul său introspectiv și abordarea directă a unor subiecte sensibile. Ulterior, și-a consolidat reputația literară cu alte lucrări notabile, printre care “Ioșca” și “După plâns”.
Pe lângă activitatea sa de autor, Cristian Fulaș a tradus o serie de lucrări literare din engleză în română, aducând contribuții semnificative la accesibilitatea diverselor opere literare străine pentru cititorii români. De asemenea, a fost implicat în proiecte editoriale, lucrând pentru diverse publicații și contribuind la dezvoltarea scenei literare românești.
Stilul său distinctiv și abordarea atentă a psihologiei personajelor îi conferă un loc semnificativ în peisajul literaturii contemporane românești.
Succesul evenimentului a fost posibil datorită colaborării dintre Institutul Cultural Român, care deține Președinția EUNIC Bruxelles, Reprezentanța Comisiei Europene la Bruxelles și Consorțiul Premiului European de Literatură. “Această colaborare a facilitat atragerea unui public numeros, consolidând astfel prezența literaturii românești pe scena internațională și promovând dialogul cultural între scriitorii europeni“, a declarat directoarea ICR Bruxelles, Corina Panaitopol (foto – dreapta), alături de directoarea adjunctă a instituției Adriana Pietrăreanu, stânga).
credit foto: ICR Bruxelles