Într-o fascinantă întâlnire între trecut și viitor, orașul Oradea devine scena unei reînvieri artistice unice, grație proiectului internațional „Art Nouveau as a New EUtopia.” Artistul plastic Guillaume Slizewicz din Bruxelles, Belgia, a fost invitat să interpreteze și să reimagineze moștenirea Art Nouveau a orașului, informează Oradea Heritage.
În perioada 22 martie – 4 aprilie, Slizewicz, un talentat artist vizionar, este găzduit de Oradea Heritage, unde își dedică timpul studiului și reinterpretării creațiilor art nouveau specifice zonei. În cadrul unei rezidențe creative, artistul propune o revigorare a fascinantei epoci prin ochii contemporaneității, transformând fragmente ale trecutului în mesaje artistice ale viitorului.
Proiectul este coordonat de prestigioasa Réseau Art Nouveau Network (RANN), cu sediul la Bruxelles, reunind 11 parteneri de renume din întreaga Europa. Alături de Oradea Heritage, participanții includ instituții culturale și administrative de prestigiu precum Musée Horta și Fondation La Maison Losseau din Belgia, Serviciul Public Regional pentru Urbanism Bruxelles, dar și Primăria orașului Alcoy din Spania și Muzeele din Nancy, Franța.
Munca de creație a lui Guillaume Slizewicz va culmina cu o prezentare exclusivă programată pentru celebrarea Zilei Internaționale Art Nouveau, pe 8 iunie, la Casa Darvas-La Roche. Evenimentul promite să ofere publicului o privire unică asupra modului în care formele organice și designul revoluționar al art nouveau pot fi integrate armonios în dialogul cultural european actual.
“În inima orașului Oradea, România, superba casă Darvas-La Roche vă invită într-o lume de vitralii, fierărie florală și fațade pictate în tonuri pastelate, unde patrimoniul se întâlnește cu creația contemporană. În timp ce celebrăm nuanțele vibrante ale #WorldArtNouveauDay2025 🎨, această casă devine mai mult decât un exemplu de arhitectură de excepție — devine o pânză a dialogului În această săptămână, artistul în rezidență Guillaume Slizewicz aduce limbajul său creativ unic în acest spațiu, îmbinând texturi, lumină și măiestria digitală cu frumusețea atemporală a clădirii”, anunță Réseau Art Nouveau Network.
„Art nouveau as a New EUtopia” nu este doar o platformă creativă, ci și o invitație deschisă către comunitatea locală și internațională de a redescoperi și revaloriza o importantă parte a patrimoniului nostru cultural. Astfel, „Art nouveau as a New EUtopia” devine o metaforă artistică a unității și diversității europene prin prisma inimitabilului stil art nouveau.
De la alcătuirea unei punți între generații până la însuflețirea unui curent estetic vibrant, Oradea se afirmă din nou ca un important centru cultural, influențând pozitiv atât scena artistică națională, cât și cea internațională. Fundația de protejare a monumentelor Istorice din județul Bihor se dovedește încă o dată un pilon de susținere al culturii de elită.
credit photo: Motionsight